Pestki dyni są nasionami znajdującymi się wewnątrz tego coraz bardziej docenianego owocu, pierwotnie występującego w strefie klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Podobnie jak i inne nasiona posiadają bardzo duże wartości odżywcze. Coraz częściej budzą zainteresowanie naukowców, a rozwój techniki pozwala na przeprowadzenia bardzo dokładnych badań i analiz dotyczących składu i działania tych niepozornych nasion.
Zawartość
Pestki dyni są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, przede wszystkim wielonienasyconych, niezbędnych dla ludzkiego organizmu, ponieważ biorą one udział w tworzeniu witaminy D, hormonów oraz ścian komórkowych. Poza tym zawierają bardzo dużą ilość witaminy E, a także z grupy B, A, PP, oraz D. Pestki dyni dostarczają również fitosterole, cenne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Są źródłem cennych pierwiastków tj. : potasu, cynku i selenu.
Działanie
Spożywanie pestek dyni jest zalecane przez lekarzy jak profilaktyka przeciwpasożytnicza. Zawarte w nich związki uszkadzają układ nerwowy pasożytów, co przyspiesza ich usuwanie z ustroju i stanowi przeszkodę w ich zagnieżdżeniu. Szczególnie korzystne działanie jest udowodnione w przypadku tak niebezpiecznych pasożytów jak glista czy tasiemiec. Witamina E, a przede wszystkim fakt, że w pestkach są jej bardzo duże ilości zapewnia osobom spożywającym pestki dyni zaspokojenie zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym korzystnie wpływa ona na wygląd skóry, włosów i paznokci. W połączeniu z fitosterolami i selenem doskonale zwalcza wolne rodniki i przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Spożywanie pestek również dobrze wpływa na układ nerwowy, budowę kości i zębów oraz przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego. Wykorzystuje się je również w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego, zaburzeń potencji oraz chorób układu moczowego.
Zawartość
Pestki dyni są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, przede wszystkim wielonienasyconych, niezbędnych dla ludzkiego organizmu, ponieważ biorą one udział w tworzeniu witaminy D, hormonów oraz ścian komórkowych. Poza tym zawierają bardzo dużą ilość witaminy E, a także z grupy B, A, PP, oraz D. Pestki dyni dostarczają również fitosterole, cenne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Są źródłem cennych pierwiastków tj. : potasu, cynku i selenu.
Działanie
Spożywanie pestek dyni jest zalecane przez lekarzy jak profilaktyka przeciwpasożytnicza. Zawarte w nich związki uszkadzają układ nerwowy pasożytów, co przyspiesza ich usuwanie z ustroju i stanowi przeszkodę w ich zagnieżdżeniu. Szczególnie korzystne działanie jest udowodnione w przypadku tak niebezpiecznych pasożytów jak glista czy tasiemiec. Witamina E, a przede wszystkim fakt, że w pestkach są jej bardzo duże ilości zapewnia osobom spożywającym pestki dyni zaspokojenie zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym korzystnie wpływa ona na wygląd skóry, włosów i paznokci. W połączeniu z fitosterolami i selenem doskonale zwalcza wolne rodniki i przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Spożywanie pestek również dobrze wpływa na układ nerwowy, budowę kości i zębów oraz przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego. Wykorzystuje się je również w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego, zaburzeń potencji oraz chorób układu moczowego.
Zastosowanie
Pestki z dyni wykorzystywane są do produkcji oleju. Poza tym stanowią świetny dodatek do pieczywa, muesli, zup, surówek oraz innych potraw. Mogą być spożywane na surowo lub prażone.
Pestki z dyni wykorzystywane są do produkcji oleju. Poza tym stanowią świetny dodatek do pieczywa, muesli, zup, surówek oraz innych potraw. Mogą być spożywane na surowo lub prażone.