pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

SODZIAKI - racuchy na kwasnym mleko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste racuszki z zsiadłego mleka - smak pamiętany z dzieciństwa. Podawane z cukrem pudrem. Kto raz spróbuje, zapamięta :)

SODZIAKI - racuchy na kwasnym mleko

Składniki:

SODZIAKI - racuchy na kwasnym mleko

 

  • 4 szklanki mąki
  • 0,5 litra zsiadłego mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 5 łyżeczek cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

SODZIAKI - racuchy na kwasnym mleko
Mąkę przesiać z soda i wymieszać. Dodać mleko i jajka. Wymieszać. Wsypać cukier i sól. Jeśli ciasto wydaje nam się za rzadkie należy dosypać trochę mąki - ciasto powinno być dosyć gęste, ciasto nie może się rozlewać. Sodziaki smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują ze szklanką mleka :)

Tagi:

jajko jajka