Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Sok burakowy na barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sok burakowy na barszczyk można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.

Sok burakowy na barszczyk

Składniki:

Sok burakowy na barszczyk

 

  • 1 kg burakow
  • 200 g cukru
  • 2 l wody przegotowanej
  • Skórka z razowego chleba
  • Sól
  • Cukier

 

Sposób przygotowania:

Sok burakowy na barszczyk
Buraki obrac ze skórki, pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce. W szklanym słoju lub innym naczyniu posypać je cukrem i solą, zalać wodą i włożyć skórkę z chleba. Przykryć szmatką lub gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni. Następnie odcedzić i przelać do butelek, zamknąć. Można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.

Tagi:

chleb buraki