Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Sok jagodowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Doskonały dodatek do herbaty. Ma szerokie właściwości lecznicze. Warto go przygotować. Polecam gorąco!!!

Sok jagodowy na zimę

Składniki:

Sok jagodowy na zimę

 

  • 5 kg jagód
  • 1 kg cukru
  • 50 ml spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Sok jagodowy na zimę
Jagody płuczę. Do dużego słoja wsypuję naprzemiennie porcję jagód i cukru, tak aby powstały warstwy owoców i cukru. Słój przykrywam i odstawiam w słoneczne miejsce na 3-4 dni. Powstały sok przecedzam i odciskam na gazie lub ściereczce. Przelewam do butelek. Do każdej butelki wlewam ½ łyżki spirytusu. Butelki zakręcam i wynoszę do spiżarni.