nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Konfitura z jagód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najprostsza i najszybsza konfitura z jagód bez ulepszaczy..już nie mogę się doczekać jako dodatek do świeżej bułeczki :)

Konfitura z jagód Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z jagód

 

  • 3 szklanki jagód
  • 1 szklanka cukru
  • (składniki na 3 małe słoiczki)

Sposób przygotowania:

Konfitura z jagód
Jagody płuczemy, oczyszczamy ze "śmieci". Do garnka wsypujemy cukier i jagody. Gotujemy na dużym ogniu do czasu aż zacznie bulgotać i jagody puszczą sok (od czasu do czasu mieszając), wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 min do czasu aż połowa soku wyparuje. Cały czas od czasu do czasu mieszając. Kosztujemy również czy jest odpowiedni słodkie, zawsze możemy dosypać cukru:). Gdy mamy już odpowiednią konsystencje(połowa soku wyparowała) przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do dołu. Zostawiamy do ostygnięcia i mamy gotowe słoiczki na zimę. 
Konfitura z jagód
Odmierzamy 3 szklanki jagód i przesypujemy do garnka
Konfitura z jagód
dodajemy szklankę cukru (można później dodać więcej)
Konfitura z jagód
Gotujemy na dużym ogniu do czasu aż zacznie bulgotać
Konfitura z jagód
Gdy połowa soku wyparuje mamy gotową konfiturę do słoiczków