Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1339]

Sok z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do przygotowania soku z czarnego bzu, bierzemy tylko dojrzałe owoce. Nie należy jeść surowych owoców, sok najlepszy na przeziębienie.

Sok z czarnego bzu

Składniki:

Sok z czarnego bzu

na sok

  • 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 2 szkl wody
  • na litr soku 0,5 kg cukru
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sok z czarnego bzu
Czarny bez obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców. Następnie zdjąc garnek z ognia, przecedzić sok przez sito.

Do gorącego soku wsypać cukier, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania.

Przelać sok do wyparzonych butelek, zakręcić , pasteryzować przez 15 minut.