mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sok z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię ten sok, w dzieciństwie nie przepadałam za nim, a z czasem go polubiłam. Zimą jest bardzo fajny do herbaty, na przeziębienia. S

Sok z czarnego bzu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sok z czarnego bzu

 

  • 5 kg owocu czarnego bzu

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sok z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu zbieramy z dala od spalin, w ustronnym miejscu, jak już są mocno dojrzałe. Nie mogą być zielone kulki. Owoce obieram dokładnie z szypułek ręką, a następnie płucze na sicie. Przekładam do sokownika na parę, dodaję jabłka pokrojone ze skórą. Owoce muszą się parować około dwie godziny. Cukier wsypuje do pojemnika gdzie spływa sok. Gorący sok zlewam do słoików bezpośrednio, zakręcam, i odwracam do góry dnem,. Nie pasteryzuję już.
Sok z czarnego bzu
Jabłka antonówki czarny bez owoce umyte i osuszone
Sok z czarnego bzu
Jabłka pokrojone ze skórką włozone do sokownika z czarnym bzem
Sok z czarnego bzu
Sok mieszant gotowy zrobiony zlany do sloików