jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sok z czarnego bzu wg jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sok z czarnego bzu, doskonały sok na jesienne i zimowe dni

Sok z czarnego bzu wg jagienki

Składniki:

Sok z czarnego bzu wg jagienki

 

  • owoce czarnego bzu
  • 1 litr soku
  • 20 dag cukru

Sposób przygotowania:

Sok z czarnego bzu wg jagienki
Oberwane z gron po wymyciu całkowicie dojrzałe jagody czarnego bzu, przerobić na sok.
Wymieszać owoce z cukrem i parować około 1 godziny w specjalnym garnku.
Sok osłodzić i zagotować.
Wlać gorący do wymytych i wyparzonych butelek i zamknąć.
Sok z czarnego bzu jest lekko mdły w smaku.
Można go przyprawić przed zagotowaniem dodatkiem soku z kwaśnych jabłek lub odrobiną kwasku cytrynowego.