Sposób przygotowania:
Sok z czarnego bzu wg jagienki
Oberwane z gron po wymyciu całkowicie dojrzałe jagody czarnego bzu, przerobić na sok.
Wymieszać owoce z cukrem i parować około 1 godziny w specjalnym garnku.
Sok osłodzić i zagotować.
Wlać gorący do wymytych i wyparzonych butelek i zamknąć.
Sok z czarnego bzu jest lekko mdły w smaku.
Można go przyprawić przed zagotowaniem dodatkiem soku z kwaśnych jabłek lub odrobiną kwasku cytrynowego.
Wymieszać owoce z cukrem i parować około 1 godziny w specjalnym garnku.
Sok osłodzić i zagotować.
Wlać gorący do wymytych i wyparzonych butelek i zamknąć.
Sok z czarnego bzu jest lekko mdły w smaku.
Można go przyprawić przed zagotowaniem dodatkiem soku z kwaśnych jabłek lub odrobiną kwasku cytrynowego.