lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Sok z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato to czas kiedy robimy przetwory. Wszystkie skaeby lata wędrują do sloikow, butelek, zamrażarek. Tak też się stało z czerwoną porzeczka, z której powstał pyszny sok.

Sok z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sok z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Sok z czerwonej porzeczki
Porzeczki dokładnie płuczemy i odrywamy galazki. Do garnka wkładamy na przemian porzeczki i cukier. Zostawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu około godziny. Następnie przecedzamy przez sitko lub gazę.

Czysty sok ponownie zagotowujemy i wlewamy do sloikow. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Sok z czerwonej porzeczki
Porzeczki przecedzamy przez sitko lub gazę.
Sok z czerwonej porzeczki
Porzeczki gotujemy godzinę na małym ogniu.