Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Frużelina z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo zdrowa,smaczna i aromatyczna frużelina z czerwonej porzeczki z dodatkiem skórki i soku z cytryny. Idealna jako dodatek do gofrów.

Frużelina z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Frużelina z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Frużelina z czerwonej porzeczki

Przygotowanie owoców:

Frużelina z czerwonej porzeczki

Owoce przełożyć do dużego rondelka i zasypać cukrem. Rozgotować ,aż puszczą sok.

Przygotowanie zawiesiny:

Frużelina z czerwonej porzeczki
W zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną,sok i startą skórkę z cytryny

Cytrynę wyszorować ,sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce. Z cytryny wycisnąć sok. W 100 ml zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną ,dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Etap końcowy:

Frużelina z czerwonej porzeczki

Do gotującej się czerwonej porzeczki wlać ciągle mieszając przygotowaną zawiesinę z mkąi ziemniaczanej.

Całość zagotować chwilę ,aż zgęstnieje.

Ściągnąć z ognia i gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić słoiczki i przełożyć do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.