Sposób przygotowania:
Frużelina z czerwonej porzeczkiPrzygotowanie owoców:
Owoce przełożyć do dużego rondelka i zasypać cukrem. Rozgotować ,aż puszczą sok.
Przygotowanie zawiesiny:
Cytrynę wyszorować ,sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce. Z cytryny wycisnąć sok. W 100 ml zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną ,dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Etap końcowy:
Do gotującej się czerwonej porzeczki wlać ciągle mieszając przygotowaną zawiesinę z mkąi ziemniaczanej.
Całość zagotować chwilę ,aż zgęstnieje.
Ściągnąć z ognia i gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić słoiczki i przełożyć do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.