Sposób przygotowania:
Sok z czerwonej porzeczki
Porzeczki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Przekładamy je do dużego słoika, zasypujemy cukrem, najlepiej warstwa owoców i warstwa cukru i tak do wykończenia owoców i cukru.
Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, mniej więcej na tydzień.
Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić a owoce puszczą już sok. Sok przecedzamy na sicie do garnka i zagotowujemy, przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy.
Słoiki z sokiem pasteryzujemy przez 30 mniut od momentu zagotowania.
Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, mniej więcej na tydzień.
Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić a owoce puszczą już sok. Sok przecedzamy na sicie do garnka i zagotowujemy, przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy.
Słoiki z sokiem pasteryzujemy przez 30 mniut od momentu zagotowania.
SylaUla
basiamig