bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sok z czerwonej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Letnią porą robię przetwory z owoców które mam na działce żeby w zimę cieszyć się smakiem lata. Taki sok często wykorzystuję do herbaty lub do wody,

Sok z czerwonej porzeczki

Składniki:

Sok z czerwonej porzeczki

 

  • 3 kilogramy czerwonej porzeczki
  • 1,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:

Sok z czerwonej porzeczki
Porzeczki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Przekładamy je do dużego słoika, zasypujemy cukrem, najlepiej warstwa owoców i warstwa cukru i tak do wykończenia owoców i cukru.

Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, mniej więcej na tydzień.

Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić a owoce puszczą już sok. Sok przecedzamy na sicie do garnka i zagotowujemy, przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy.

Słoiki z sokiem pasteryzujemy przez 30 mniut od momentu zagotowania.