slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Semifreddo porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszne lody z czerwonymi porzeczkami. Super deser na ciepłe dni. Pięknie prezentuje się na stole.

Semifreddo porzeczkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Semifreddo porzeczkowe

 

  • 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej
  • 1/2 szkl cukru+ 3 łyżki
  • 3 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 330 ml śmietanki 30 % schłodzonej
  • 10 bezów ( ciastek bezowych)

Sposób przygotowania:

Semifreddo porzeczkowe
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Bezy kruszymy na małe kawałki.

Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową.

Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki.

Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.
Semifreddo porzeczkowe
Do ubitej śmietanki dodajemy pokruszone bezy