Sposób przygotowania:
Semifreddo porzeczkowe
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Bezy kruszymy na małe kawałki.
Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową.
Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki.
Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.
Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową.
Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki.
Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.