ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Marmolada z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia.

Marmolada z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marmolada z czerwonej porzeczki

 

  • porzeczki czerwone 5 kg,
  • woda 3 litry,
  • cukier 1 kg,
  • dżemfix 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Marmolada z czerwonej porzeczki
Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.

Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.

Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni.
Z czerwonej porzeczki marmolada
W szybkowarze jest szybko, łatwo przygotowane.
Z czerwonej porzeczki marmolada
Można przetrzeć przez sito aby pestek nie było.