Sok z kiszonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z sokiem marchewki czy też jabłka.

Sok z kiszonych buraków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sok z kiszonych buraków

 

  • 2 kilogramy czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster bulwy selera
  • 4 listki laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra przegotowanej zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Sok z kiszonych buraków
W wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy warstwami w wyparzonym czystym słoju lub glinianym naczyniu, przekładając przyprawami. Wszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony. Jeśli już jest, przecedzamy go i zlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w lodówce. Jeśli uważamy, że sok nie jest jeszcze gotowy odstawiamy je jeszcze na 2-3 dni do kiszenia. Czas kiszenia jest uzależniony od temperatury w jakiej się kiszą buraki. Im cieplej, tym buraki szybciej się ukiszą.
Sok z kiszonych buraków
Wszystkie składniki soku umieszczamy w słoju.

Tagi:

buraki