migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sos balsamiczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W szafce zalegał mi ocet blasamiczny. Dodaje go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak i często zastępuje go sokiem z cytryny. Pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego.

Sos balsamiczny

Składniki:

Sos balsamiczny

 

  • 200 ml octu winnego balsamicznego
  • 200 ml soku jabłkowego wyciskanego z jabłek
  • 1 łyzka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Sos balsamiczny
Do garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Najlepiej aby garnek był o sporej średnicy wtedy przygotowanie sosu zajmie nam mniej czasu bo będzie większa powierzchnia parowania.Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje o połowę. Cukier był moim pomysłem, dodałam go aby nieco złagodził kwaśny smak. Gotowy sos wystudzić przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sosiku używam do dressingów i marynat, można również nim samym skropić sałatkę.