Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie balsamicznym
Obierać ziemniaki, opłukać, gotować do momentu aż będą lekko miękkie ale nie do końca ugotowane. Podgotowane ziemniaki przełożyć na blachę i przyprawić solą i przyprawą do ziemniaków np. Prymat, lekko polać oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pierś z kurczaka pokroić w małe plasterki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżone dwa ząbki czosnku. Po około 30 sekundach położyć na patelni piersi z kurczaka i smażyć około 10 minut. Następnie pokroić cebulę na spore kawałki i wrzucić do kurczaka. Gdy cebula będzie podsmażona dodać ocet balsamiczny, zagotować a następnie dolać trochę wody. Zagotować. Dodać około łyżki brązowego cukru i mieszają czekać aż się skarmelizuje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około 5 min. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
nerienka