Sposób przygotowania:
Sos karmelowy do deserów
Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.
asia92
a czym różnią się oba cukry trzcinowe? czy moglabym dac calą szklankę jednego rodzaju?
Pyza
Muscovado jest drobny, bardzo ciemny i ma taki melasowy smak więc z niego sos będzie ciemniejszy i intensywniejszy w smaku. Można też użyć zwykłego cukru, ale trzeba go wtedy lekko skarmelizować zanim doda się wodę