Sposób przygotowania:
Sos truskawkowy do deserów
Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości:
1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu.
2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody.
Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce.
Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron...jest pyszny!
1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu.
2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody.
Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce.
Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron...jest pyszny!
asia92
luna
Babciagramolka
caroline1983
A.B.
karotka123
Pyza
Oczywiście - miksujesz owoce po ew. usunięciu szypułek i pestek jeśli są to np. wiśnie i doprawiasz do smaku bo każdy owoc jest inny :)