Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos truskawkowy do deserów

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

można nim polać lody, naleśniki albo np. kluski leniwe...

Sos truskawkowy do deserów

Składniki:

Sos truskawkowy do deserów

 

  • 0,5 kg truskawek - mogą być świeże albo mrożone
  • 3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku - dojrzałe truskawki potrzebują go mniej)
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Sos truskawkowy do deserów
Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości:
1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu.
2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody.
Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce.
Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron...jest pyszny!