Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jest to moja wariacja z przepisem na deserek straciatella. Lecz ja zrobiłam go w formie torciku na zimno, a nie w pucharkach.

Straciatella

Składniki:

Straciatella

 

  • na spód

 

  • herbatniki 2 opakowania
  • gorące mleko 6 łyżek
  • masło roślinne 130 dag

 

  • do posypania

 

  • płatki czekoladowe
  • lub polewa czekoladowa
  • oraz
  • Śmietan -fix 2 opakowania

 

  • do tortownicy

 

  • tłuszcz

 

  • masa

 

  • serek mascarpone 1 opak
  • cukier 4 łyżki
  • śmietanka kremowa 200 ml
  • czekoladowa posypka 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Straciatella
Formę najlepiej tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem.Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w maszynce do maku.Masło zmiksować mikserem na puszystą pianę, dodać gorące mleko i zmielone herbatniki.Dokładnie wymieszać.Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i dokładnie ugnieść na jej dnie.Wstawić do lodówki na około 20 minut, do zastudzenia.Śmietanę kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone oraz wiórki czekoladowe.Dodać śmietan-fix - chociaż nie jest to konieczne.Delikatnie wymieszać i rozłożyć na spodzie zrobionym z herbatników.Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.Dekorować płatkami czekoladowymi lub polać chłodną polewą czekoladową.