Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Suflet cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podajemy go z sosem owocowym lub kompotem.

Suflet cytrynowy

Składniki:

Suflet cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet cytrynowy
Magaryna i tarta bułka do wysmarowania i obsypania naczynia Z margaryny i mąki robimy jasną zasmażkę, zalewamy ją wrzącym mlekiem i gotujemy, mieszając. Gdy masa zgęstnieje , zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy utarte żółtka, startą skórkę i sok z cytryny oraz cukier , a na końcu ubite na sztywną pianę białka. Do wysmarowanego margaryną i obsypanego tartą bułką naczynia ogniotrwałego naczynia wlewamy masę sufletową i pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze. Przez nakłucie sufletu patyczkiem sprawdzamy, czy jest już gotowy.

Tagi:

jajko jajka