Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Suflet czereśniowy lub wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry suflet jest zarówno na gorąco, jak i na zimno. W ten sam sposób możemy sporządzić suflet ze śliwek, moreli lub brzoskwiń.

Suflet czereśniowy lub wiśniowy

Składniki:

Suflet czereśniowy lub wiśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet czereśniowy lub wiśniowy
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodając 2 łyżki cukru. Suchą bułkę (sucharki) kruszymy na małe kawałki i polewamy rumem. Masło i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy utartą skórkę i sok z cytryny oraz orzechy (migdały), po czym kawałki sucharków i czereśnie (wiśnie), a na końcu pianę z białek. Wlewamy masę do naczynia ogniotrwałego, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na umiarkowanym ogniu około godziny.

Tagi:

jajko jajka