jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Suflet z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

suflet z ryżu doskonały na podwieczorek

Suflet z ryżu

Składniki:

Suflet z ryżu

 

  • 15 dag ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • sól- szczypta
  • 8 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Suflet z ryżu
Ryż przebrać, umyć, ugotować w mleku z dodatkiem soli. Ryż powinien wchłonąć mleko. wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową i rum. Wymieszać z ryżem. ubijając dodać sztywną pianę z białek, wymieszać. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Upiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na gorąco z dodatkiem słodkiej śmietanki.

Tagi:

ryż