iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Surówka pekinka z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka pekinka z sosem musztardowym

Surówka pekinka z sosem musztardowym

Składniki:

Surówka pekinka z sosem musztardowym

 

  • 1 szt kapusta pekińska
  • 4 marchewki
  • 2 cebule czerwone
  • 3 szt ogórek zielony
  • 2 papryki czerwone
  • 1 por
  • olej
  • musztarda mały słoiczek
  • cukier
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • Szczypiorek cienki

 

Sposób przygotowania:

Surówka pekinka z sosem musztardowym
Pora obieramy odcinamy brzydkie liście i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Paprykę czerwona myjemy usuwamy pestki i białe błonki kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińska kroimy na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż. Następnie kroimy w plasterki. Cebulę czerwona siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. Składniki mieszamy nie solimy aby kapusta nie siadał. Robimy sos mieszamy ok 1/2 szklanki oleju z 1 słoikiem musztardy , dodajemy sok z 1 cytryny ,sól ,pieprz i cukier do smaku. Sos dobrze mieszamy , wlewamy do sałatki przed podaniem i dobrze mieszamy.