Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W taki sam sposób można przygotować surówkę z białej kapusty.

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką

 

  • 1/2 szt kapusty czerwonej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką
Kapustę czerwoną bardzo drobno posiekać, wymieszać z solą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie odcisnąć z powstałego soku. Jabłko i kalarepkę obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę drobno posiekać. Do salaterki włożyć kapustę, posiekaną cebulę, utarte na tarce o dużych otworach ogórki, jabłko i kalarepkę, dodać majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką
Cebulę i kapustę drobno posiekać a pozostałe składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepką
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i przyprawić do smaku.