migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Surówka z pora i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Królują kanapki i sałatki z rzodkiewką więc i surówkę zrobiłam z rzodkiewką. Połączyłam ją z porem. Dwa warzywa o intensywnym smaku bardzo dobrze razem smakują. Surówka idealna do obiadu ale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanej karkówki.

Surówka z pora i rzodkiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z pora i rzodkiewki

 

  • 400 g pora ( biała i jasnozielona część )
  • 400 g rzodkiewek
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z pora i rzodkiewki
Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Przelać wrzątkiem lub po prostu zalać wrzątkiem na 2-3 minuty aby por zmiękł i stracił nieco ostry smak. Dobrze osączyć na sicie.

Rzodkiewkę dowolnie pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, moja rzodkiewka była cienka i podłużna więc pokroiłam w plasterki.

Przygotowanego wcześniej i osączonego pora wymieszać z rzodkiewką i koperkiem. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać.

Do smaku doprawić solą ziołową. Można od razu podawać do obiadu ale najlepsza jest jak się trochę przegryzie.
Surówka z pora i rzodkiewki
Pora pokroić w plastry lub pół plastry..
Surówka z pora i rzodkiewki
Przelać wrzątkiem lub po prostu zalać wrzątkiem na 2-3 minuty aby por zmiękł i stracił nieco ostry smak. Dobrze osączyć na sicie.
Surówka z pora i rzodkiewki
Rzodkiewkę dowolnie pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, moja rzodkiewka była cienka i podłużna więc pokroiłam w plasterki.
Surówka z pora i rzodkiewki
Przygotowanego wcześniej i osączonego pora wymieszać z rzodkiewką i koperkiem. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać.