Surówka jest to rodzaj posiłku, który spożywamy samodzielnie lub jako dodatek do dań głównych. Składa się ze świeżych, łatwo przyswajalnych produktów, które w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Do świeżo startych składników wystarczy dodać przyprawy: sól, pieprz, oliwę z oliwek i surówka jest gotowa do spożycia! Aby urozmaicić jej smak można dodać jogurt naturalny lub śmietanę.

Najlepsze surówki do obiadu: surówki z marchewki, surówki dietetyczne, zdrowe surówki

Surówki z marchewki i jabłka przygotowuje się w kilka minut. Wystarczy umyć i obrać surowe warzywa i owoce, zetrzeć je na tarce, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru i wymieszać. Zdrowe surówki dietetyczne warto wzbogacać o pyszny dressing bądź sos winegret, używany do skrapiania warzyw już w średniowiecznym Rzymie. Robi się go na bazie dobrej jakościowo oliwy oraz octu winnego albo soku wyciśniętego ze sparzonych cytryn i aromatyzuje świeżymi ziołami i czosnkiem.

Pyszne surówki obiadowe, surówki dla dzieci, surówki warzywne i surówki do ryby

Spośród smacznych surówek do obiadu wyróżniają się te przygotowywane z kapusty pekińskiej. To chrupiące warzywo szatkuje się dość drobno i łączy z dowolnymi składnikami: połówkami pomidorków koktajlowych, półplasterkami ogórka, wydrylowanymi oliwkami, rzodkiewką, papryką, tartą marchewką oraz burakami. Dzieci polubią surówki warzywne, jeśli będą one kolorowe i doda się do nich lekko słodkich owoców, takich jak pokrojone w kostkę jabłka czy gruszki. Przygotowując surówki do ryby, warto doprawić je dużą ilością pieprzu cytrynowego oraz skórką bądź sokiem z cytrusów, które podkreślą smak i teksturę soczystego mięsa ryb.

Surówki na grilla i surówki do mięs

Do mięs z grilla pasuje każdy rodzaj surówki. Należy intensywnie doprawić je świeżo zmielonym pieprzem, cząbrem, szczypiorkiem, koperkiem, estragonem, lubczykiem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem. Skrapianie dressingiem zostawia się na sam koniec, tuż przed podaniem na stół surówki do obiadu – w przeciwnym wypadku warzywa puszczą sok i danie będzie zbyt mokre. Dodatek odrobiny śmietany, majonezu lub jogurtu naturalnego do pysznej surówki z pora i jabłka lub z młodego bobu z ziołami nada jej wyrazistości.
Surówka z buraków

Surówka z buraków

Surówka z buraków na zimno lub ciepło to niskokaloryczne źródło błonnika, żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Warzywa do surówki z buraków czerwonych można upiec w piekarniku, a następnie po wystygnięciu obrać i zetrzeć na tarce. Surówkę z buraków surowych (o dwukrotnie wyższym indeksie glikemicznym) warto wzbogacić cebulą oraz jabłkiem i doprawić czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cukrem i pieprzem. Do surówki z buraków gotowanych pokrojone warzywa gotuje się na niewielkim ogniu przez 40 minut.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki i jabłka jest najczęściej doprawiana jedynie odrobiną śmietany albo jogurt naturalnego, solą i szczyptą pieprzu. Surową marchewkę i jabłko obiera się, ściera się na tarce, miesza i po dosypaniu przypraw dodaje się np. słodkie rodzynki sułtańskie. Surówki z marchewki są bezpieczne również w diecie cukrzyków. Jedzone regularnie surówki z marchwi to bogate źródło cennego beta-karotenu i pyszny dodatek do obiadów, a także zdrowa przekąska.

Surówka z selera

Surówka z selera

Z selera (naciowego lub konserwowego) przygotuje się również smaczne obiadowe surówki. Jedną z propozycji jest surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem. Seler wraz z wydrążonym z gniazd nasiennych jabłek ściera się na tarce o dużych oczkach, a następnie skrapia sokiem z cytryny. Starte składniki należy połączyć rodzynkami, majonezem i jogurtem naturalnym. Smakowitą przystawką jest surówka z selera korzeniowego z dodatkiem czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz sosu wykonanego z jogurtu naturalnego, musztardy, soli i pieprzu. Surówkę przyrządzi się już w 10 minut, gdy wystarczy zetrzeć na tarce seler, dodać do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowany jogurtowo-musztardowy sos.

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy i marchewki jest najlepsza, gdy przygotuje się ją z młodych warzyw, pokrojonych w słupki bądź startych na tarce. Starsze kalarepy wymagają gotowania. Popularnym dodatkiem do potraw są także surówki z kalarepy i ogórka, pokrojonego w paski lub kostkę. Surówki z kalarepy i jabłka oraz surówki z kalarepy i rzodkiewki można doprawić chrzanem, majonezem, musztardą, pieprzem ziołowym, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz świeżymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki.

Surówka z sałaty lodowej

Surówka z sałaty lodowej

Surówka z sałaty lodowej z sosem winegret to jeden z najpopularniejszych dodatków do drugiego dania oraz potraw z grilla. Do surówki z sałaty lodowej ze śmietaną liście sałaty odrywa się, myje pod bieżącą wodą i osusza na sicie. Można je również posiekać nożem na paski, wymieszać z gęstą śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem - prosta surówka z sałaty lodowej do obiadu będzie gotowa w kilka minut.

Surówka z pora

Surówka z pora

Z pora przygotowuje się również smaczne surówki, do których najczęściej dodaje się marchew, jabłko, seler i/lub kukurydzę. Klasyczną odmianą surówki jest ta, wykonana z pora, drobno poszatkowanej białej kapusty, jabłek i majonezu. Smaczną surówką do codziennego obiadu będzie surówka z pora, marchewki, jabłka, cukinii i kiszonych ogórków. Pora należy pokroić w krążki, a następnie sparzyć wrzącą wodą i odcisnąć. Cukinie myje się i ściera na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępuje się z marchewką, kiszonymi ogórkami i jabłkami (z jabłek, po umyciu, należy wyciąć gniazda nasienne). Wszystkie starte warzywa łączy się z majonezem i przyprawia do smaku za pomocą soli, pieprzu oraz cukru.

Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi (z tej przyczyny nazywana była dawniej długolistną), ciemnozielonymi na końcach listkami. Jej główka wyglądem przypomina nieco popularniejszą kapustę pekińską. Sałatka Cezar to bez wątpienia najbardziej znana potrawa z sałatą rzymską w roli głównej. Liście sałaty rzymskiej są bardzo wytrzymałe, dlatego można z niej przygotowywać potrawy również na ciepło. Sałata rzymska smażona z czosnkiem to nietypowy i wyjątkowo smaczny sposób na wykorzystanie tego warzywa.

Surówki

Surówki

Surówki do obiadu robi się jedynie ze świeżych warzyw i owoców. Do przyprawienia surówki z marchewki wystarczy szczypta soli, pieprzu, cukru i kilka kropli oliwy. W zdrowych surówkach dietetycznych majonez i śmietanę zastępuje się oliwą i dressingiem na bazie octu winnego lub soku z cytryny. Surówki obiadowe do mięs, ryby lub na grilla warto aromatyzować dużą ilością świeżych ziół (rozmarynem, bazylią, miętą, szczypiorkiem, lubczykiem, estragonem, koperkiem) oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to doskonały całoroczny dodatek do przystawek i drugich dań. Do surówki z kapusty kiszonej i marchewki wystarczy zetrzeć na tarce warzywa korzeniowe, dolać odrobinę oleju i posypać ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki. Surówki z kapusty czerwonej, białej bądź włoskiej wymagają odrobiny kreatywności i przyprawienia ich majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym, solą, cukrem, pieprzem ziołowym albo przyprawą do potraw chińskich.

Znaleźliśmy 4786 przepisów w kategorii Surówki