CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 186]

Surówka zięcia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ulubiona surówka zięcia. Jest to surówka z gatunku " na winie". Nam nawinęła się czerwona kapusta i papryka, szalotka i szczypiorek.:)

Surówka zięcia

Składniki:

Surówka zięcia

 

  • czerwona kapusta 400 g
  • 1 większa szalotka
  • 1 mała czerwona papryka ( 176 g )
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka zięcia
Z kapusty zdejmujemy pierwsze i razem a szalotką ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy na min. kilkanaście minut.

Następnie dodajemy startą czerwoną paprykę, doprawiamy cukrem ,pieprzem, dobrze mieszamy i znów odstawiamy na jakieś 5 minut.

Przed samym podaniem skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy szczypiorkiem.

Miłośnicy majonezu, mogą dodać 1 łyżkę, wtedy uzyskamy też pyszną SAŁATKĘ.

Tagi:

surówka