jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Surówka z sałat z żurawiną i waflami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczna surówka z sałat, z żurawiną i chrupiącym chorizo.

Surówka z sałat z żurawiną i waflami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z sałat z żurawiną i waflami

 

  • Na 2 porcje:
  • 4 wafle ryżowe extra cieńkie GOOD FOOD
  • 6 plasterków hiszpańskiej chorizo
  • 1 cebula
  • 2 rodzaje sałat (np.2 listki kruchej i garść roszponki)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z sałat z żurawiną i waflami
Plasterki chorizo kroimy w paseczki, smażymy bez tłuszczy na patelni do chwili, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zdejmujemy kiełbasę z patelni, dodajemy na wytopiony tłuszcz cebulę pokrojoną w piórka i smazymy na szklisto, dodajemy miód, sok z cytryny - zdejmujemy z ognia. Rwiemy sałaty, posypujemy żurawiną, kiełbasą i polewamy sosem z cebulką doprawiamy solą i pieprzem do smaku - mieszamy. Podajemy w miseczkach z wafelkami ryżowymi.
Surówka z sałat z żurawiną i waflami
Z waflem komponuje się świetnie!

Tagi:

sałata