Sposób przygotowania:
Surówka z żółtej papryki, buraczków i ogórka
Jedną dużą żółtą paprykę myjemy, usuwany z niej gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę średniej wielkości. Ogórka kiszonego i cztery konserwowe buraczki także kroimy w dość drobną kostkę.
Dwie małe cebule obieramy i kroimy także w małą kosteczkę. Pół pęczka natki pietruszki kroimy na drobno, wszystkie składniki mieszamy razem i zalewamy zalewą zrobioną z pół szklanki wody, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczek miodu gryczanego i 2 łyżeczek octu najlepiej winnego i łyżki oleju lnianego albo słonecznikowego.
Dwie małe cebule obieramy i kroimy także w małą kosteczkę. Pół pęczka natki pietruszki kroimy na drobno, wszystkie składniki mieszamy razem i zalewamy zalewą zrobioną z pół szklanki wody, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczek miodu gryczanego i 2 łyżeczek octu najlepiej winnego i łyżki oleju lnianego albo słonecznikowego.