reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Syrop czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Idealny do deserów i lodów waniliowych, ale można dodawać go i do wody czy herbaty. Przepis prosty, najwięcej pracy jest przy drylowaniu- ale jest to konieczne.

Syrop czereśniowy

Składniki:

Syrop czereśniowy

 

 

  • 700 ml wody

 

  • 500 g cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Syrop czereśniowy

przygotowanie

Syrop czereśniowy
Wydrylowane czereśnie wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut

Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Pestki odcedzamy z soku !! Wodę zagotowujemy, do wrzątku dodajemy owoce razem z sokiem i razem gotujemy jeszcze 10 minut.
Po tym czasie całość odstawiamy najlepiej na całą noc, albo przynajmniej na 6-7 godzin.
Następnie owoce odcedzamy na durszlaku i ponownie pozostawiam tym razem na 3-4 godziny.
Jeżeli będziemy próbowali odcisnąć sok to syrop zrobi nam się mętny i wtedy już nie wygląda tak fajnie:)
Do odciśniętego soku dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i goździki- razem gotujemy 35-40 minut.

Wrzący syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Ja dodatkowo pasteryzuję 10 minut, choć podobno nie trzeba- ale to już robicie, a właściwie nie robicie na własną odpowiedzialność:)

W zależności od gatunku czereśni i długości gotowania wychodzi nam około 750-850 ml syropu.

Polecam:)