Sposób przygotowania:
Syrop czereśniowyprzygotowanie
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Pestki odcedzamy z soku !! Wodę zagotowujemy, do wrzątku dodajemy owoce razem z sokiem i razem gotujemy jeszcze 10 minut.
Po tym czasie całość odstawiamy najlepiej na całą noc, albo przynajmniej na 6-7 godzin.
Następnie owoce odcedzamy na durszlaku i ponownie pozostawiam tym razem na 3-4 godziny.
Jeżeli będziemy próbowali odcisnąć sok to syrop zrobi nam się mętny i wtedy już nie wygląda tak fajnie:)
Do odciśniętego soku dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i goździki- razem gotujemy 35-40 minut.
Wrzący syrop przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Ja dodatkowo pasteryzuję 10 minut, choć podobno nie trzeba- ale to już robicie, a właściwie nie robicie na własną odpowiedzialność:)
W zależności od gatunku czereśni i długości gotowania wychodzi nam około 750-850 ml syropu.
Polecam:)