Sposób przygotowania:
Syrop jabłkowy z miętą
Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazdo nasionek, a następnie pokroić na ćwiartki. Pokrojone jabłka zalać 2,5 szklankami wody oraz dodać do tego 15o0 ml octu winnego. Cytrynę bardzo dokładnie umyć, przekroić i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do jabłek. Całość dusić pod przykryciem przez około 35- 40 minut. Uduszone jabłka dobrze ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito, żeby powstał z tego sok. Do powstałego soku dodać 60 dag cukru i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier bardzo dobrze rozpuści się. Sos powinien otrzymać konsystencję syropu. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Listki mięty dokładnie umyć i drobno posiekać, a następnie dodać do syropu i wymieszać. Gotowy syrop przelać do wymytych słoików i zakręcić. Syrop można stosować jako polewę do dań, deserów czy lodów.