kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop jeżynowy w butelkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeżyny zawierają witaminy z grupy E i C oraz silne antyoksydanty dzięki czemu stosowane są w diecie antynowotworowej i zapobiegają chorobom oczu. Są także bogatym źródłem błonnika oraz przyspieszają przemianę materii.

Syrop jeżynowy w butelkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop jeżynowy w butelkach

 

  • (na około 1l)
  • 1kg jeżyn
  • 500g cukru
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Syrop jeżynowy w butelkach
Jeżyny myjemy i przesypujemy do garnka. Mieszamy z cukrem i pozostawiamy pod przykryciem na przynajmniej 1h aż owoce puszcza sok. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu kilka minut od zagotowania, aż jeżyny zaczną się rozpadać i powstanie sporo soku. Przecedzamy całość przez sitko i ponownie podgrzewamy niemal do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Nie wymaga pasteryzacji.
Syrop jeżynowy w butelkach
Jeżyny myjemy i przesypujemy do garnka. Mieszamy z cukrem i pozostawiamy pod przykryciem na przynajmniej 1h aż owoce puszcza sok. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu kilka minut od zagotowania, aż jeżyny zaczną się rozpadać i powstanie sok.
Syrop jeżynowy w butelkach
Przecedzamy całość przez sitko i ponownie podgrzewamy niemal do wrzenia. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Nie wymaga pasteryzacji.