Sposób przygotowania:
Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Kwiaty zbieramy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24-36h. Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.