kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Syrop z hyćki (czarnego bzu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Hyćka to w gwarze poznańskiej czarny bez. Syropem Można polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu.

Syrop z hyćki (czarnego bzu) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z hyćki (czarnego bzu)

 

  • 60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni)
  • 2l wody
  • 1,8 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 3 limonki
  • 50g kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Kwiaty zbieramy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24-36h. Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.
Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Cytryny i limonki kroimy w ćwiartki i wyciskamy z nich sok.
Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Sok i skórki z cytrusów dodajemy do syropu z cukru i wody.
Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Dodajemy przebrane z insektów baldachy czarnego bzu.
Syrop z hyćki (czarnego bzu)
Gdy syrop z kwiatami i cytrusami wystygnie, przykrywamy go pokrywką, zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 24-36h.