kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z pestek wiśni po poznańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Syrop po poznańsku bo w Poznaniu nic się nie może zmarnować. Tu wykorzystujemy pestki które zazwyczaj po drylowaniu wyrzucamy. A szkoda bo można z nich zrobić naprawdę pyszny syrop.

Syrop z pestek wiśni po poznańsku

Składniki:

Syrop z pestek wiśni po poznańsku

 

  • Pestki wydrylowane z 1,5 kg wiśni wraz z sokiem z drylownicy
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Syrop z pestek wiśni po poznańsku
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek. Pestki wiśni z drylowania wraz z sokiem z wiśni umieścić w małym garnku. Dodać 1,5 szklanki wody oraz cukier. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub zastępczo kwaskiem cytrynowym. Syrop przelać przez sito do butelki. Przechowywać w lodówce.