ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Naleka wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna wiśniówka, normalnie nalewka babuni.

Naleka wiśniowa

Składniki:

Naleka wiśniowa

 

  • 1 kg wiśni
  • 1 litr spirytusu (95)
  • 1/2 litra czystej wódki
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Naleka wiśniowa
Czyste wiśnie, wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką,zakorkować. Macerować 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając butlą.Po tym czasie zlać płyn znad owoców przez lejek z watą. Pozostałe owoce rozgnieść( nie gniotąc pestek), zasypać cukrem, wstrząsnąć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co parę dni wstrząsać. Wytworzony syrop zlać przez lejek z wata. Tak otrzymany syrop wymieszać z poprzednio zlanym i pozostawić do sklarowania. Sklarowana przelać do butelek, w których ma być przechowywany. PS. Nalewki zyskują na smaku przez dłuższe stanie.