Sposób przygotowania:
Nalewka z wiśni 3
Wiśnie dokładnie płuczemy i drylujemy z tym że, 20% owoców ma być niewydrylowanych. Chodzi o to aby pestki miały swój udział w całym procesie. Za dużo nie może być ponieważ nalewka będzie miała gorzki posmak. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy taką ilością spirytusu aby alkohol wystawał 2 cm ponad owoce. Zakręcamy ( należy pamiętać, że przykrycie nie może być uszkodzone czy też zardzewiałe) stawiamy w pół słońcu i tak ma sobie stać 10 dni. Należy pamiętać aby raz dziennie potrząsnąć słojem. Po upływie ww czasu zlewamy powstałą ciecz do innego szklanego naczynie, a wiśnie zasypujemy obficie cukrem około 1 kg aby owoce był białe. Musi być dużo cukru aby owoce oddały alkohol. Następnego dnia na dnie zbierze się gęsty syrop, zlewamy go do wcześniej odlanej cieczy, a wiśnie znów zasypujemy cukrem, ale już mniej. I powtarzamy czynność, do momentu aż cukier przestanie się rozpuszczać i tylko będzie zalegał na dnie. Wtedy wlewamy do słoja 0,5 l wódki i całość przelewamy do garnka lekko wszystko podgrzewając aby rozpuścić cukier. Jak się cukier rozpuści odcedzamy wiśnie na sicie, a cały alkohol jaki powstał w tym procesie mieszamy razem aby był jednakowy. I gotowe, a co można zrobić z wiśni...następnym razem.
LegoJedi
Ela Dz
Siadaj i testujemy...tylko dołek musisz mieć swój...bo widzisz ja jednym dysponuję :D