Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szalony cielaczek

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

bo opił się rumu i teraz bryka!

Szalony cielaczek

Składniki:

Szalony cielaczek

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g)
  • 0,5l rumu (właściwie nadaje się każdy - ja miałam ciemny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Szalony cielaczek
Puszkę mleka, oczywiście zamkniętą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak aby puszka była całkowicie zakryta i gotujemy pod przykryciem na niedużym odniu 2,5 godziny.  W trakcie gotowania uzupełniamy ubytak wody - puszka mysi być cały czas zakryta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Nie otwierajcie gorącej! bo kajmak może pryskać!



Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie... Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.



Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.