Sposób przygotowania:
Szalony cielaczek
Puszkę mleka, oczywiście zamkniętą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak aby puszka była całkowicie zakryta i gotujemy pod przykryciem na niedużym odniu 2,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytak wody - puszka mysi być cały czas zakryta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Nie otwierajcie gorącej! bo kajmak może pryskać!
Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie... Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
Nie otwierajcie gorącej! bo kajmak może pryskać!
Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie... Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.
iwi69
luna
jovi
Natala1210
Mirka227
5!
kinga
Pyza
kinga
Wydaje mi się,ze w smaku nie powinno być różnicy,kiedys robiłam ciasto gdzie przychodziło właśnie gotowane mleko w puszce,a ja dodałam gotową masę i było super,mam nawet puszkę takiej masy w domu,wiec tylko dokupię rum i będę robić.Na pewno dam znac jak wyszło:)
misia53
Pyza
cielaczek dobry, bardzo dobry...
prezes
justynak223
joann
Mirka227