jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szampański deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deserki możemy przygotować na wieczór sylwestrowy lub wykonać je z szampana, który zostanie nam po Sylwestrze:). Smakuje pysznie.

Szampański deser

Składniki:

Szampański deser

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1,5 szklanki wina musującego,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ŚMIETANKA:
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka żelatyny ,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • ¼ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Szampański deser
Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Oddzielnie podgrzewamy wino. Dodajemy do niego cukier waniliowy i rozpuszczamy go. Ciepłe wino łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tak przygotowane odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozlewamy do kieliszków i odstawiamy do zastygnięcia. Na zastygnięte wino wykładamy śmietankę. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie wlewamy żelatynę. Tężejącą śmietankę przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wykładamy na wino. Odstawiamy na około 10 minut do chłodu by zastygła i gotowe.