Madame Francis

Madame Francis

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Sznycle z indyka, pure kalafiorowe,maślany groszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad zwykły niezwykły. Pure z kalafiora proste, a zaskakuje smakiem. Pyszna alternatywa klasycznego już narzucającego się pure ziemniaczanego. Do tego marynowana na szybko brukiew plus zielony groszek z masełkiem.

Sznycle z indyka, pure kalafiorowe,maślany groszek

Składniki:

Sznycle z indyka, pure kalafiorowe,maślany groszek

 

  • 300 g piersi z indyka

 

 

  • olej kokosowy

 

 

 

 

 

 

  • 100 g groszku

 

  • 1 brukiew (woda, ocet winny, cukier)

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka, pure kalafiorowe,maślany groszek
Podziel pierś indyka na 4 kotleciki i ubij je delikatnie. Przypraw solą, pieprzem i obsyp lekko mąką. Ubij jajko i kolejno maczaj pierś panierujac następnie w bułce tartej. Podziel kalafior na różyczki zalej mlekiem i gotuj aż płyn wyparuje. Rozgrzej patelnie dodaj olej kokosowy i smaż twoje sznycle na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Ubij na pure kalafiora z dodatkiem łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotuj wodę z octem winnym w proporcji 1 do 1, a na 100 ml marynaty przypadają 2 łyżki cukru. Dostosuj ilość marynaty do ilości brukwi. Pokrój na cienkie plasterki brukiew i zalej marynatą.

Sparz groszek na sitku w gorącej wodzie. Przełóż do miski dodaj łyżkę masła, sól, pieprz i posiekaną miętę (u mnie brakło) jeżeli masz doda świeżości.
Nakładaj pure kalafiorowe, sznycle dookoła maślany groszek i marynowaną brukiew. Możesz dołączyć również ćwiartki cytryny dla orzeźwiającego efektu!

ETAP 1:

Sznycle z indyka, pure kalafiorowe,maślany groszek