Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1552]

Szakszuka z pomidorami i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szakszuka na stałe zagościła w mojej kuchni. To danie nigdy się nie znudzi. Brak pomysłu na obiad? Robimy szakszukę. Prosto, szybko i pysznie. Za każdym razem urozmaicamy ją innymi dodatkami. Tym razem były to pieczarki. Wyszło pysznie.

Szakszuka z pomidorami i pieczarkami

Składniki:

Szakszuka z pomidorami i pieczarkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Szakszuka z pomidorami i pieczarkami
1. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie dusimy je na rozgrzanym oleju do miękkości, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odparowujemy nadmiar wody.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ( można ewentualnie bardzo drobno pokroić ). Na patelni rozgrzewamy olej ( niewielka ilość ), przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. Dodajemy pieczarki i mieszamy z pomidorami.

3. Następnie w uduszonych pomidorach robimy w głębienia i w każde wbijamy jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte. 

4. Tak wykonaną szakszukę podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Porcja dla 3 osób.