Sposób przygotowania:
Szakszuka z pomidorami i pieczarkami
1. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie dusimy je na rozgrzanym oleju do miękkości, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odparowujemy nadmiar wody.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ( można ewentualnie bardzo drobno pokroić ). Na patelni rozgrzewamy olej ( niewielka ilość ), przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. Dodajemy pieczarki i mieszamy z pomidorami.
3. Następnie w uduszonych pomidorach robimy w głębienia i w każde wbijamy jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
4. Tak wykonaną szakszukę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ( można ewentualnie bardzo drobno pokroić ). Na patelni rozgrzewamy olej ( niewielka ilość ), przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. Dodajemy pieczarki i mieszamy z pomidorami.
3. Następnie w uduszonych pomidorach robimy w głębienia i w każde wbijamy jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
4. Tak wykonaną szakszukę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
Natalia. Forlove
Jakich patelni używasz?
Pozdrawiam 😊
Babeczka35
Dziękuję :) Było pysznie :) Nie wiem czy mogę tutaj napisać, bo byłaby to reklama :(
Natalia. Forlove
Proszę napisz na e mail 😊😊😊🙌🙌🙌 ja nie mogę trafić na dobrą patelnie 😒
Babeczka35
Napisałam :)