Sposób przygotowania:
Tarteletki z nektarynkami
Nagrzac piekarnik do 170°C.
Rozlozyc ciasto i wyciac w nim 6 krazkow wielkosci foremek i 6 krazkow do przykrycia tarteletek ( jak ciasta niestarczy to zagniesc spowrotem odpady, rozwalkowac i wyciac krazki.
Wylozyc foremki wiekszymi krazkami ciasta, posypac spod proszkiem z migdalow aby wciagnal sok z nektarynki i nie zamoczyl ciasta. Przekroic nektarynki na pol, wyjac pestke i obrac nektarynke ze skorki. Polozyc polowke nektarynki na ciasto, wybrzuszeniem do gory. Posmarowac odrobina maselka owoc , nalozyc lyzeczke dzemu ( u mnie truskawkowy) lub po prostu cukru albo miodu i przykryc ciastem.
Ciasto posmarowac mieszanka zoltka z mlekiem i ponacinac.
Piec przez 20 minut.
Tarteletki wyszly bardzo smaczne, nektarynka sie upiekla, ciasto nie zamoklo, dzem i migdaly nadaly dodatkowy posmak. Zaluje,ze zrobilam tylko 6, bo kazdy mial ochote na jeszcze. Przepis na pewno do powtorki, nektarynki sie sprawdzily, mozna sprobowac z innymi owocami.
Rozlozyc ciasto i wyciac w nim 6 krazkow wielkosci foremek i 6 krazkow do przykrycia tarteletek ( jak ciasta niestarczy to zagniesc spowrotem odpady, rozwalkowac i wyciac krazki.
Wylozyc foremki wiekszymi krazkami ciasta, posypac spod proszkiem z migdalow aby wciagnal sok z nektarynki i nie zamoczyl ciasta. Przekroic nektarynki na pol, wyjac pestke i obrac nektarynke ze skorki. Polozyc polowke nektarynki na ciasto, wybrzuszeniem do gory. Posmarowac odrobina maselka owoc , nalozyc lyzeczke dzemu ( u mnie truskawkowy) lub po prostu cukru albo miodu i przykryc ciastem.
Ciasto posmarowac mieszanka zoltka z mlekiem i ponacinac.
Piec przez 20 minut.
Tarteletki wyszly bardzo smaczne, nektarynka sie upiekla, ciasto nie zamoklo, dzem i migdaly nadaly dodatkowy posmak. Zaluje,ze zrobilam tylko 6, bo kazdy mial ochote na jeszcze. Przepis na pewno do powtorki, nektarynki sie sprawdzily, mozna sprobowac z innymi owocami.