bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tiramisu malinowo-wiśniowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolejna moja wariacja na temat tiramisu, które jest inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne

Tiramisu malinowo-wiśniowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu malinowo-wiśniowe

 

  • maliny ok 100g
  • wiśnie 50g
  • 1/3 szklanki porzeczki czarnej
  • biszkopty okrągłe ok. 120g
  • serek mascarpone 250g
  • śmietana kremówka 250ml
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • czerwona galaretka - wiśniowa
  • 250ml wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu malinowo-wiśniowe
Śmietanę kremówke ubijamy i mieszamy z serem bardzo dokładnie, dodajemy cukier waniliowy, kilka malin, wiśni i troche porzeczek, mieszamy razem tak żeby owoce lekko sie rozpadły w masie.Galaretkę zalewamy połową ilości wody czyli 250ml., mieszamy odstawiamy do przestygnięcia. Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na dno i boki kładziemy biszkopty, w środek wkładamy mase serowo-owocową, wyrównujemy powierzchnię. Na góre układamy owoce, które delikatnie łyżką polewamy galaretką. Nie wylewamy wszystkiego od razu bo galaretka spływa bo bokach i zatopiłaby deser. Wkładamy keksówke do lodówki na jakies 20 min. po czym delikatnie łyżką wylewamy galaretkę na owoce ponownie tak by utworzyła się warstwa a galaretka nie spłynęła na dno. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h ale lepiej dłużej, np na noc.Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak żeby go nie przewrócic, nie jest to trudne bo galaretka sklei dolne i boczne biszkopty. Gotowe. Wierzch wystarczy ozdobić listkami melisy. Porcji wychodzi od 6-8 z takiej małej keksówki.
Tiramisu malinowo-wiśniowe
Etap 1