Sasha

Sasha

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tiramisu - samo się robi! :)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodki, włoski, tradycyjny deser. Wspaniały na romantyczną kolację we dwoje ^^

Tiramisu - samo się robi! :)

Składniki:

Tiramisu - samo się robi! :)

 

  • 500g serka włoskiego Mascarpone
  • 5 żółtek + ew. białka z 2-3 białek
  • 100-150g cukru pudru - zależy jak bardzo lubicie słodziutkie!
  • 2 paczki kruchych biszkoptów SAN - tzw Lady Fingers
  • 1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
  • ok. 50ml Amaretto - można zastąpić wódką + aromat migdałowy
  • ciemne kakao (np. DecoMorreno - z wiatrakiem ^^)

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu - samo się robi! :)
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dość długo, na gładką masę. Następnie nadal miksując, już na niższych obrotach, dodajemy powoli serek Mascarpone. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy powoli do serka, mieszając łyżką nie mikserem. Białka są opcjonalne, nadają lekkiej puszystości deserowi. Masę na czas przygotowywania biszkoptów możemy wstawić do lodówki. Kawa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej na ok. dwie szklanki gorącej wody. Studzimy, dodajemy Amaretto. Jeżeli nie mamy Amaretto, dodajemy wódkę i aromat migdałowy.Biszkopty: Biszkopty SAN są bardzo kruche, należy więc uważać, żeby nie zanurzać ich na długo w kawie. Najlepiej w tym celu wlać kawę do płaskiego pojemnika i zanurzać je wierzchem w dół, po prostu zanurzyć i od razu wyciągnąć. Wierzch biszkopta jest twardszy i wolniej się nasącza więc biszkopty podczas procesu się nie połamią.Przygotowanie: Biszkopty jeden po drugim zamaczać w kawie i układać w foremce lub naczyniu żaroodpornym (ok. 15 cm x 25 cm) jako pierwszą warstwę. Nałożyć połowę masy, poprószyć ją kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, również moczonych w kawie. (Wskazówka: kakao można posypać na lub pod masę, w każdym wypadku ma to swoje minusy ale eksperymentujcie). Wyłożyć na biszkopty resztę masy. Nie prószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masa lekko zastygła. Po kilku godzinach, lub przed samym podaniem dość grubo posypujemy kakao.Propozycja podania: Po wyjęciu z lodówki kroić na niewielkie porcje ok. 6 cm x 6 cm. Układać na talerzyku i przed samym podaniem poprószyć kakao. Talerz udekorować płynną czekoladą i sosem wiśniowym lub malinowym.