bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tiramisu inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

 

  • rabarbar 250 gramów
  • truskawki świeże 250 gramów
  • syrop truskawkowy 5 łyżek
  • cukier 1/2 szklanki
  • biszkopty podłużne 140g (opakowanie)
  • serek mascarpone 250 gramów
  • twaróg półtłusty 250 gramów
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • truskawki do ozdoby
  • żelatyna 4 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy razem z syropem do miękkosci. Odstawiamy i dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i połowe cukru. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, gdy napęcznieje mieszamy nad parą a potem dolewamy do naszej masy, mieszajac dokładnie. Odstawiamy na chwilę do wstygnięcia. Mieszamy sery ze soba bardzo dokładnie, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy. Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na dno kładziemy biszkopty, polewamy troche syropem truskawkowym i układamy połowe masy rabarbarowo-truskawkowej. Na to wykładamy połowe masy serowej. Znowu biszkopty, lekko polewamy, na to masa i znowu ser. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h. Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak zeby go nie przewrócic. Truskawki kroimy na połówki i układamy na wierzchu i bokach. Można posypać czekoladą lub ozdobić listkami melisy.
Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe
Etap 1