Sposób przygotowania:
Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy razem z syropem do miękkosci. Odstawiamy i dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i połowe cukru. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, gdy napęcznieje mieszamy nad parą a potem dolewamy do naszej masy, mieszajac dokładnie. Odstawiamy na chwilę do wstygnięcia. Mieszamy sery ze soba bardzo dokładnie, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy. Forme np keksowa wykładamy folia spożywcza, tak żeby koncówki wystawały poza formę. Na dno kładziemy biszkopty, polewamy troche syropem truskawkowym i układamy połowe masy rabarbarowo-truskawkowej. Na to wykładamy połowe masy serowej. Znowu biszkopty, lekko polewamy, na to masa i znowu ser. Zawijamy folie i wstawiamy do lodówki na min 1 h. Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymajac za folię przekładamy na talerz i rownie delikatnie wyciagamy folie spod naszego tiramisu, tak zeby go nie przewrócic. Truskawki kroimy na połówki i układamy na wierzchu i bokach. Można posypać czekoladą lub ozdobić listkami melisy.
cherry
Ania Hosz
Paola
Berniko, piąteczka za smak, szybkość i prostotę tego deseru :)
bernika
Paola napisał(a):