Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tiramisu w szklance.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ten deser wiele razy ratował mnie z opresji gdy nie było nic do kawy.

Tiramisu w szklance. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiramisu w szklance.

 

  • 200 mil świeżo parzonej kawy
  • 1/3 szklanki borówek
  • 4 podłużne biszkopty
  • 150 g serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • łyżka cukru waniliowego
  • odrobina kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tiramisu w szklance.
Świeżo zaparzoną kawę odstawiamy by ostygła. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Biszkopty łamiemy na pół. Serek mieszamy z cukrem waniliowym i jeśli jest dla nas mało słodkie dosładzamy jeszcze. Należy jednak pamiętać, że biszkopty są już słodkie. Na dno szklanki lub pucharka kładziemy połówki ciastek aby zakryły dno. I za pomocą łyżeczki polewamy dość obficie kawą. Na ciastka dajemy warstwę serka i znów powtarzamy czynność z biszkoptami. Na biszkopty sypiemy borówki i ostatnia warstwa to serek. Wierzch posypujemy kakao lub w inny sposób dekorujemy.
Tiramisu w szklance.
Borówki dokładnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Tiramisu w szklance.
Biszkopty łamiemy na pół i układamy na dnie naczynia.