czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Tiramisu z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny włoski deser wzbogaciłam o nasze ulubione dodatki...

Tiramisu z mandarynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu z mandarynkami

 

  • 1/2 paczki biszkoptów,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 krople olejku pomarańczowego,
  • szklanka mocnej kawy,
  • 4 mandarynki,
  • 2 ciastka Jeżyki,
  • 5dag startej czekolady

Sposób przygotowania:

Tiramisu z mandarynkami
Zaparzyć kawę i lekko przestudzić. Biszkopty maczać w naparze i ułożyć na dnie pucharków. Serek zmiksować z żółtkami, olejkiem pomarańczowym i cukrem pudrem na gładką masę. Nałożyć po małej porcji na biszkopty w pucharkach. Mandarynki obrać ze skórki i białej błonki, podzielić na cząstki, ułożyć po kilka sztuk na masie serowej. Kolejne biszkopty umoczyć w kawie, położyć na mandarynkach. Wyłożyc resztę serka. Udekorować cząstkami mandarynek, połamanymi ciastkami Jeżykami, startą czekoladą oraz mrożoną truskawką. Przechowyjemy w lodówce.
Tiramisu z mandarynkami
Serek zmiksować z żółtkami, olejkiem i pudrem