Sposób przygotowania:
Tiramisu z truskawkami a`la Igraszki
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki lub kostkę. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem i odstawiamy. Jajka wyparzamy.
Białka wbijamy do jednej miski, żółtka do drugiej. Do żółtego dodajemy cukier i ubijamy kogel mogel ( co zajmie około 4-5 minut ).
Do ubitego kogla mogla dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny i miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Ubitą pianę dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie łączymy je za pomocą najlepiej drewnianej łyżki.
Biszkopty delikatnie moczymy w mleku lub limoncello i układamy albo w naczyniu żaroodpornym albo w szklaneczkach. Na biszkopty wykładamy porcję truskawek a na nie krem, czynność powtarzamy raz jeszcze tzn. nasączone biszkopty, truskawki, krem.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy truskawką i liśćmi mięty lub melisy, smacznego ; )
Białka wbijamy do jednej miski, żółtka do drugiej. Do żółtego dodajemy cukier i ubijamy kogel mogel ( co zajmie około 4-5 minut ).
Do ubitego kogla mogla dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny i miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Ubitą pianę dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie łączymy je za pomocą najlepiej drewnianej łyżki.
Biszkopty delikatnie moczymy w mleku lub limoncello i układamy albo w naczyniu żaroodpornym albo w szklaneczkach. Na biszkopty wykładamy porcję truskawek a na nie krem, czynność powtarzamy raz jeszcze tzn. nasączone biszkopty, truskawki, krem.
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy truskawką i liśćmi mięty lub melisy, smacznego ; )
Jagodowa
Magdalena88