MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tiramisu z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :) zamiast amaretto - coś mocniejszego, dodatkowo - truskawki i bita śmietana, polecam!

Tiramisu z truskawkami

Składniki:

Tiramisu z truskawkami

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 20ml spirytusu
  • 140ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu z truskawkami
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Śmietanę ubijamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy. Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy. Biszkopt kroimy w paski. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus. Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę. Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki, przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej. Powtarzamy warstwy. Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.