Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oryginalna letnia wersja włoskiego deseru Tiramisu dla wszystkich fanów kuchni włoskiej i smakoszy truskawek .

Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello

 

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kieliszek limoncello
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g truskawek
  • Kilka listków mięty
  • Opakowanie biszkoptów
  • Pół szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Kiedy cukier będzie rozpuszczony w żółtku do masy dodajemy serek mascarpone i kieliszek limoncello, wszystko starannie mieszamy. Ubitą piane z białek dodajemy pomału do masy mascarpone, mieszamy delikatnie. Do szklaneczek wkładamy namoczony w mleku biszkopty później masę mascarpone, truskawki, biszkopt i tak aż do wykończenia składników, ale tak by ostatnią część tworzył krem. Tiramisu chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, podajemy udekorowane miętą.
Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello
Etap 1 Tiramisu z truskawkami i kremem limoncello