czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tiramisu z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Klasyczny i rewelacyjny włoski deser wzbogacony o wiśnie. To naprawdę wyjątkowo pyszne połączenie;))

Tiramisu z wiśniami

Składniki:

Tiramisu z wiśniami

 

  • szklanka zaparzonej mocnej kawy,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • 300g świeżych wiśni,
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
  • 400ml śmietanki 30%,
  • 400g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Tiramisu z wiśniami
W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.